Keynote presentaties - Symposium 2022

Keynote presentaties
Naast onze live demonstraties bieden we een mix aan van inspirerende keynote presentaties met sprekers uit verschillende sectors.Hieronder vind je het volledige programma, én meer informatie over de keynote sessie en spreker.
Programma
09.00 |
Welkome met koffie & ontbijt |
10.00 |
Openingssessie: Vision on a bright future for our industry |
10.30 |
Digitalisation at scale: Vision on successful implementation of industry 4.0, focusing on technology and corporate culture |
11.00 |
Koffiepauze & bezoek aan demo's |
11.30 |
Artificial Intelligence for industry: Our secret weapons The future of human-robot collaboration Digital twins as basis for smart active house concepts Introduction to the demonstrators resulting from Flanders Make’s latest research |
13.00 | Lunch, bezoek aan demo's & tours |
14.30 |
Duracell: transformation into a model plant in Belgium in 5 years time Bionic - Learning bij nature AI - a blessing or a curse? |
16.00 | Koffiepauze & bezoek aan demo's |
16.30 |
How innovation plays a key role in Nike’s digital first supply chain at scale Human centric approaches to drive innovation |
17.30 |
Slotsessie Vision of the Flemish government on the importance of technological research in innovation and the role of Flanders Make Conclusies |
18.00 |
Klinken op het innovatie-ecosysteem van Flanders Make Walking dinner & bezoek aan demo's |
Dirk Torfs
Over deze keynote
Via een Q&A met gastvrouw Indra Dewitte spreekt Dirk over:
- De groeiende impact van Flanders Make.
- Het gloednieuwe acceleratorprogramma én onze nieuwe site in Kortrijk.
- De strategie van Flanders Make én de bredere ondersteuning voor bedrijfsuitdagingen.
Over Dirk Torfs
Dirk Torfs is sinds 2014 CEO van Flanders Make. Dirk is Burgerlijk Werktuigkundig-Elektrotechnisch Ingenieur en Doctor in de Toegepaste Wetenschappen (KU Leuven) en behaalde een Executive MBA aan de Flanders Business School. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in managementfuncties in de Vlaamse industrie (o.a. bij Trasys, ABB en Imtech) en is Professor Quantitative Decision Making voor het Executive MBA programma van de Flanders Business School.
Biba Visnjicki
Over deze keynote
Veel producenten zijn bezig met de overgang naar digitale productie. Toch laat de inzet van nieuwe digitale technologieën, de aanpassing van de schaalbare, digitale architectuur op het niveau van de hele fabriek en het netwerk van fabrieken, nog op zich wachten. Wat moet er gebeuren om een snelle overgang mogelijk te maken?
Over Biba Visjnicki
De afgelopen decennia heeft dr. Biba Visnjicki wereldwijd bedrijven ondersteund in hun strategie en business development en was zij veelvuldig bezig met het opbouwen en aansturen van nationale en internationale innovatieteams.
Na het afronden van haar doctoraat in Nederland, heeft ze zich gericht op het ontwikkelen van haar competenties en vaardigheden in strategie, analytics, methodologieën en tools voor effectieve uitvoering van innovatie.
In 2017 wordt dr. Visnjicki managing director van het eerste Fraunhofer Project Center in Nederland. De focus van het Center lag op het ondersteunen van industrieën bij de acceptatie en organisatie van Industrie 4.0 principes, ontwikkeling en implementatie van nieuwste technologieën en productiesystemen, en het bouwen van demonstrators en incubators voor next-generation manufacturing leaders.
In 2021 werd dr. Visnjicki Global Head of Digitalisation voor de Tembo-groep in Nederland.
Andrei Bartic
Over deze keynote
AI-technologie is alomtegenwoordig, maar er is een groot verschil tussen de verwachtingen en eisen van Artificiële Intelligentie voor consumptiegoederen en die voor de industrie. Kan industriële AI de vereiste hoge niveaus van nauwkeurigheid en korte ontwikkelingstijd aan? En hoe kan dat worden bereikt?
Over Andrei Bartic
Andrei Bartic is de manager van de Decision and Control cluster. Andrei heeft meer dan 20 jaar ervaring in industriegedreven onderzoek (imec, FMTC, Flanders Make). Hij heeft een natuurkunde diploma van de Al. I. Cuza University, Iasi, Roemenië en een doctoraat in de fysica aan de KULeuven.
Dirk Lefeber
Over deze keynote
Tijdens deze keynote zal Dirk spreken over de toekomst van de samenwerking tussen mens en robot.
Over Dirk Lefeber
Dirk Lefeber behaalde zijn diploma van burgerlijk ingenieur in 1979 en een doctoraat in de toegepaste wetenschappen in 1986, beide aan de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel is hij emeritus hoogleraar. In 1990 richtte hij de onderzoeksgroep Robotics & Multibody Mechanics op, die nu meer dan 60 onderzoekers telt en een kernlabo is van Flanders Make. Vanaf het begin had de groep een sterke interesse in aanpasbare compliante actuatoren. Hiermee hebben ze looprobots, revalidatie- en assistentierobots en prothesen voor de onderste ledematen gebouwd. De laatste jaren verschoof het zwaartepunt van het onderzoek naar fysieke en cognitieve mens-robot interactie.
Als voormalig hoofd van de faculteit Werktuigbouwkunde en hoofd van de onderzoeksgroep Robotica en Multibody Mechanica, richtte hij Brubotics op en leidt hij momenteel deze multidisciplinaire onderzoeksgroep die zich richt op mensgerichte robotica.
Koen Maertens
Over deze keynote
Om hoge binnenluchtkwaliteit en klimaatcondities mogelijk te maken in betaalbare woningen, heeft Duco Ventilation and Sun Control een uniek proces ontwikkeld rond actieve woningconcepten. Uitgaande van de doelstellingen van de bouwheer op het gebied van gezondheid, comfort en energie, volgen we een integraal actief woningontwerpproces. Dit resulteert in een goed gedefinieerd uitgangspunt voor een digitial twin van elke individuele woning. Tijdens de volledige levenscyclus van de woning wordt dit digital twin model geüpdatet en houdt het de prestaties en gezondheid van de slimme woning bij tot deze aan het einde van de levensduur wordt ontmanteld.
Over Koen Maertens
Met een master in elektromechanica aan de universiteit van Gent, startte Koen zijn carrière als doctoraatsstudent aan de universiteit van Leuven over de toepassing van modelgebaseerde controle in landbouwvoertuigen. Met zijn academische achtergrond in de toepassing van artificiële intelligentie, nam hij de leiding in verschillende projecten in de industrie over het integraal ontwerpen van slimme machines, vaak in nauwe samenwerking met FMTC en later, Flanders Make.
Na een carrière van 12 jaar bij Picanol, maakte Koen de overstap naar Duco Ventilation and Sun Control, waar hij zijn ervaring uit mechatronische ontwerpen inzet in de wereld van binnenklimaat- en luchtkwaliteitsregeling.
Marc Engels
Over deze keynote
Ontdek de hoogtepunten van de demonstraties van dit jaar. Je zal zien hoe je de ergonomie voor je operatoren kan verbeteren, hoe je deep learning-netwerken kan trainen zonder data, hoe je aandrijflijnen met een hogere vermogensdichtheid kan realiseren, hoe je bij het productontwerp rekening kan houden met het productieproces, en nog veel meer ...
Over Marc Engels
Marc Engels is COO van Flanders Make. Hij heeft uitgebreide ervaring in onderzoek in samenwerking met de industrie (KU Leuven, Stanford University, IMEC, LoraNet, FMTC, Flanders Make). Hij heeft een ingenieursdiploma en een doctoraat van de KU Leuven.
Stefaan Boterberg
Over deze keynote
Deze keynote richt zich op:
- Het creëren van een uitgebreid masterplan voor de toekomst, met inbegrip van concurrentievoordelen en investeringen, het creëren van een noodzakelijk maar positief plan voor alle werknemers van de fabriek ("What's in for me?");
- De vakbonden aan boord halen en langdurige problemen met werknemersrelaties aanpakken;
- Het creëren van een duidelijke "slotgracht" voor de fabriek, voortbouwend op lokale expertise - niet alleen binnen de fabrieksmuren.
Over Stefaan Boterberg
In 1996 studeerde Stefaan af als Chemisch Ingenieur aan de Universiteit van Gent. Daarna ging hij aan de slag bij P&G en vervulde hij de volgende 20 jaar verschillende functies in productie en HR in België, Frankrijk en Zwitserland. In 2014 verhuisde hij terug naar België om Plant Director te worden van de Duracell vestiging in Aarschot. In deze functie bracht hij de site over naar het nieuwe Duracell-bedrijf dat een onafhankelijke dochteronderneming van Berkshire Hathaway was geworden (sinds 2016). In de volgende 3 jaar trok hij de fabriek uit een negatieve cyclus van herstructureringen, sociale onrust en aanhoudend volumeverlies en maakte er een Factory of the Future van. Vandaag produceren ze er alle Europese volumes voor de groep en exporteren ze zelfs naar andere regio's. Sinds 2019 werd Stefaan Senior VP of Global Operations, waarbij hij toezicht hield op de Manufacturing en Engineering-afdelingen voor Duracell wereldwijd.
Stefaan is getrouwd met Cindy, en heeft 3 tienerkinderen. Hij woont nog steeds in België.
Karoline von Häfen
Over deze keynote
De natuur is één van onze grootste inspiratiebronnen. De principes uit de natuur geven ons nieuwe inzichten voor technologische en industriële toepassingen. Onze Bionic projecten hebben interesse opgewekt en demonstreren manieren waarop toekomstige werk-en leeromgevingen ontworpen kunnen worden.
Over Karoline von Häfen
Karoline von Häfen is ontwerper en hoofd van Corporate Bionic Projects bij Festo SE & Co. KG. Haar hoofdverantwoordelijkheden zijn conceptueel design en projectmanagement binnen het Bionic Learning Network. Het Bionic Learning Network, een samenwerkingsverband tussen Festo en gerenommeerde universiteiten, instituten en ontwikkelingsbedrijven, geeft nieuwe impulsen voor technische toepassingen en industriële praktijk geïnspireerd door de natuur.
Na het afronden van haar studie industrieel design in Pforzheim aan de School of Design en haar MBA in algemeen management, bekleedde ze verschillende functies bij Festo - waaronder Head of Product Design - tot ze in 2018 de leiding overnam als Head of Bionics bij Festo.
Wouter Denayer
Over deze keynote
Artificiële Intelligentie is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp en het lijkt erop dat het ons ofwel zal redden ofwel zal vernietigen. Wat zal het worden? Wat kan het echt? Waar liggen de beperkingen? En past deze krachtige technologie bij een mooie toekomst voor de mensheid?
Over Wouter Denayer
Wouter is een technologie-optimist, innovator en keynote spreker. Na 25 jaar gewerkt te hebben met topbedrijven, waarvan de laatste 7 jaar als CTO voor IBM België, is hij nu zijn eigen bedrijf Briteflo gestart om al die ervaring te gebruiken om bedrijven te helpen bij hun digitale transformatie. Zijn focus ligt op het gebruik van nieuwe technologieën voor echte disruptie waarbij de mens centraal staat. Hij is momenteel op een missie om zowel de hype als de angst rond Artificiële Intelligentie weg te nemen, zodat het ware potentieel ervan voor het bedrijfsleven en de maatschappij gerealiseerd kan worden.
Sarah Van Haelst
Over deze keynote
Snelle marktontwikkelingen en veranderende behoeften van consumenten en werknemers vereisen dat bedrijven zich snel en flexibel aanpassen. Om Nike's digitale groei en supply chain van de toekomst te ondersteunen, investeren Nike global & ELC meer en meer in innovatieverkenning en innovatiecultuur.
About Sarah Van Haelst
Voor ze haar passie voor innovatie meer dan 3 jaar geleden aan Nike ELC wijdde, heeft Sarah Brusselse KMO's uit een brede waaier van sectoren geholpen om hun innovaties tot leven te brengen en over de grens te brengen. Haar enthousiasme voor innovatie is aanstekelijk - pas op!
Ank De Wilde
Over deze keynote
Is een innovatieve bedrijfscultuur de echte motor voor innovatie? Kan een bedrijf echt groeien en bloeien door mensen op de eerste plaats te zetten? Anks reis met haar bedrijf Absolem in de afgelopen 10 jaar bewijst dat. Maar wat betekent mensen op de eerste plaats zetten eigenlijk? En waar begin je?
Over ANK DE WILDE
Met meer dan 10 jaar ervaring als ondernemer en CEO van ingenieursbureau Absolem, begeleidt Ank het bedrijf naar een nieuw verhaal. Ze stelt lang bestaande regels over drijfveren voor innovatie en samenwerking ter discussie. Ank creëert een bedrijfscultuur die economische groei stimuleert zonder dat het een obsessief, tunnel-visie doel wordt. Ze gelooft niet alleen dat mensen en technologie echt samen kunnen gaan, maar ook dat door mensen met zichzelf en met hun omgeving te verbinden, duurzame waarde wordt gecreëerd voor zowel organisatie als samenleving.
Haar verhaal is er een van kracht vinden in kwetsbaarheid en de kracht van verbinding. Ank bewijst dat een bedrijf kan groeien en bloeien door mensen centraal te stellen. Ze zal laten zien dat een mensgerichte & duurzame visie duurzame groei stimuleert.
Urbain Vandeurzen
Over deze keynote
Towards a sustainable, digital and competitive industry: Conclusies.
Over Urbain Vandeurzen
Dr. Urbain Vandeurzen is, sinds de start in 2014, voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make. Hij was ook de oprichter en voorzitter van Flanders Drive in 1996. Sinds 2012 is hij bestuurder aan de KU Leuven en voorzitter van de fondsenwervingscampagne "Opening the Future". Daarnaast speelt Urbain Vandeurzen sinds 2013 een leidende rol in de transformatie van de lokale economie in Limburg als voorzitter van het Ondernemers Platform Limburg (OPL en het Limburgs Innovatiecentrum).
Hij is de oprichter en voorzitter van Smile Invest, een groot nieuw private equity fonds voor innovatieve groeibedrijven. Daarvoor, in 1980, was hij medeoprichter van het hightechbedrijf LMS International, waar hij de rol van voorzitter en CEO op zich nam tot hij het in 2013 met succes verkocht aan Siemens.
Daarnaast was hij van 2006 tot 2009 voorzitter van de raad van bestuur van VOKA, waarvan hij nu erevoorzitter is. Hij was ook ondervoorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), ondervoorzitter van Agoria Vlaanderen en ondervoorzitter van de Kamer van Koophandel Leuven, en hij was voorzitter van de raad van bestuur van Gimv NV van 2011 tot 2016.
Momenteel is hij bestuurder in een aantal technologie-, industriële en financiële dienstverlenende bedrijven.