Industrie 4.0 rapport - Waar focussen bedrijven nu op?

Bevinding 4: Bedrijven richten zich weer meer op innovatie en digitalisering

Na het moeilijke jaar 2020 begint het merendeel van de bedrijven zich opnieuw te richten op innovatie (66%) en bijna alle bedrijven (95%) plaatsen digitale transformatie hoog op hun agenda. Zowel innovatie als digitale transformatie zijn onontbeerlijk om competitief te blijven in een zeer uitdagende globale markt.

In het algemeen zien we dat de meeste bedrijven hun focus op innovatieactiviteiten verhogen in vergelijking met vorig jaar, maar 33% doet dat niet. Slechts 4% van de bedrijven is van plan om hun focus op innovatie te verminderen ten opzichte van 2020. Deze evolutie kan waarschijnlijk worden verklaard door het feit dat veel bedrijven hun innovatie-activiteiten in 2020 al hebben verminderd als gevolg van de pandemie, maar nu duidelijk uitkijken naar een nieuwe toename van hun innovatie-inspanningen.

Focus on innovation compared to last year

 

Dezelfde trend kan worden waargenomen wanneer we het hebben over digitale transformatie. Bijna 95,5% van de bedrijven is zich bewust van het potentieel van digitale transformatie en plaatst dit hoog op hun agenda. Slechts 4,5% verklaart niet te geloven in de voordelen van digitale transformatie. Voor 71% van de bedrijven heeft het een zeer hoge prioriteit. 24% ziet het potentieel, maar plaatst het nog niet hoger op de agenda.

Focus on digital transformation

 

Veelbelovende resultaten

Deze bevindingen zijn veelbelovend voor de economische ontwikkeling van onze regio. Aangezien veel bedrijven sterk (80%) afhankelijk zijn van de export van producten, is focus op innovatie de belangrijkste drijfveer om concurrerend te blijven in een zeer uitdagende wereldmarkt. Het zal de concurrentie uitdagen en het stelt Vlaamse bedrijven in staat hun ambitieuze economische groeiplannen te realiseren door producten en diensten van hoge kwaliteit op maat te leveren.     

Download het volledige rapport hier

Wil je graag meer weten? Vul het formulier hieronder in en download het Industrie 4.0 rapport.